ІРПІНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ ЕКОНОМІКИ ТА ПРАВА

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МЛИНЦЯ

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МЛИНЦЯ🥞❤️
▪️21 лютого група О-11 відсвяткувала МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ МЛИНЦЯ (International Pancake Day) або його ще називають МАСЛЯНИМ ВІВТОРКОМ (Shrove Tuesday). Це особливий день, який відзначають у багатьох країнах світу. Особливо популярним він є у Великобританії, Канаді, США, Австралії, Ірландії, Франції, Іспанії, Італії та Бразилії. Кожна країна має свої особливі традиції у святкуванні цього дня, але всіх об’єднує головне кулінарне дійство — приготування млинців на пательні та смакування ними.
▪️Випадає це свято завжди на вівторок (у залежності від року) – у лютому або в березні. Цей вівторок передує початку 40-денного Великоднього посту.
Цього року Масляний чи Сирний тиждень розпочинається у понеділок 20 лютого, а закінчується в неділю 26 лютого. Це останній тиждень перед Великим постом.
Кожен день цього тижня багатий на традиції та прикмети, має свою назву та значення.
▪️Понеділок – зустріч Масляної. Першого дня Сирного тижня встановлювали Масляне опудало — у неділю його спалювали. А поки господині пекли млинці й роздавали їх бідним, нужденним людям. Обов’язково поминали померлих родичів. Цього дня можна й потрібно ходити в гості і приймати гостей у себе – з радістю, щедрістю та добротою.
▪️Вівторок. У цей день молодь шукала своїх суджених. Дівчата придивлялися до хлопців на гуляннях, хлопці оцінювали дівчат. Треба було встигнути посвататися на початок Великого посту.
▪️Середа – Тещині млинці. Третього дня тижня зять має йти в гості до тещі.
▪️Четвер – Розгуляй, Широка Масляна. Прийнято було розважатися та гуляти. Починалися катання на санях, кулачні бої, стрибки через багаття та інші веселощі.
▪️П’ятниця – Тещині вечірки. Цієї п’ятниці тещі їхали в гості до зятів. Зазвичай приїжджали багатолюдною компанією — із подругами чи родичами. Зять повинен був пекти млинці сам.
▪️Субота – Посиденьки зовиць. Заміжні жінки запрошували в гості сестер чоловіка, пригощали їх млинцями та вручали подарунки. Також разом ворожили на майбутнє.
▪️Неділя – Провід Масляниці або Прощена неділя. Цього дня закінчували святкувати, просили один в одного прощення за скоєні образи й самі прощали кривдників.
За традицією, зустрівшись, люди говорили один одному: “Пробач мені”, а у відповідь чули: “Бог тебе пробачить”
ЗАПРОШУЄМО ВСІХ УЗЯТИ УЧАСТЬ У СВЯТКУВАННІ

Оставьте первый комментарий

Оставить отзыв

Ваш e-mail (не публикуется).


*


Переклад